Een arbeidscontract opstellen: hou rekening met een concurrentiebeding

Scienceport   28 juni 2015   Reacties uitgeschakeld voor Een arbeidscontract opstellen: hou rekening met een concurrentiebeding

Een arbeidscontract opstellen is een precies werkje. Veel werkgevers die zelf hun arbeidscontracten opstellen maken daarom gebruik van modelcontracten. Deze modelcontracten passen ze vervolgens zelf aan en uiteindelijk houd je een maatwerk arbeidsovereenkomst over. Er zijn wel een aantal zaken waar je goed op moet letten als je gebruik maakt van een dergelijk modelcontract. Een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst is op het concurrentiebeding en in het verlengde daarvan een relatiebeding.

Een concurrentiebeding bij tijdelijke contracten, dat mag niet!

In principe is het niet toegestaan om in tijdelijke contracten een concurrentiebeding op te nemen. De wetgever wil namelijk dat mensen met een tijdelijk contract makkelijk weer ander werk kunnen vinden. Een werknemer die in een tijdelijk contract een concurrentiebeding heeft getekend is minder flexibel en kan daardoor minder snel een nieuwe baan vinden.

Er is echter een uitzondering op de hoofdregel. Het kan zo zijn dat er personeel specifiek voor een korte tijd wordt aangenomen, maar dat deze toch met gevoelige informatie in aanraking komt. Als er zwaarwegende redenen zijn om de werknemer dan toch een concurrentiebeding te laten tekenen, dan mag dit. Bij het opstellen van het arbeidscontract moet je hier echter wel goed rekening mee houden.

Het opstellen van een arbeidscontract met een concurrentiebeding

Bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst moet je het concurrentiebeding motiveren. Dat wil zeggen dat je aan moet geven waarom het concurrentiebeding voor jouw organisatie belangrijk is. De motivering moet vervolgens ook deugdelijke zijn, het moet om zwaarwegende belangen gaan. Vervolgens moet het concurrentiebeding ook nog eens redelijk zijn voor de werknemer. Als een werknemer later in de praktijk teveel last heeft van het concurrentiebeding, dan kan de rechter het beding alsnog vernietigen.

Bij tijdelijke contracten is het dus behoorlijk moeilijk om een deugdelijk concurrentiebeding op te nemen. Hou hier tijdens het opstellen van een arbeidsovereenkomst wel goed rekening mee, want in de praktijk hechten werkgevers zeer aan een concurrentiebeding.