Een eigen bedrijf beginnen vanuit de WW

Scienceport   28 februari 2016   Reacties uitgeschakeld voor Een eigen bedrijf beginnen vanuit de WW

Een eigen bedrijf beginnen vanuit de WW is voor steeds meer mensen een serieuze optie. In 2014 startten bijna 15.000 mensen een eigen bedrijf vanuit de WW. Het UWV heeft een speciale regeling voor mensen die een eigen bedrijf willen starten en dit vanuit de WW willen doen. Voor sommige mensen kan het een heel aantrekkelijk alternatief zijn om de WW te verlaten en in plaats daarvan hun eigen onderneming op te starten. Het UWV biedt mensen die dit willen een aantal mogelijkheden.

Wat kan het UWV doen voor mensen die hun eigen bedrijf willen starten

Voor mensen die hun eigen bedrijf willen starten vanuit de Werkloosheidwet het UWV een aantal mogelijkheden. Een eigen bedrijf starten vanuit de WW kan op drie manieren:

  1. Een eigenbedrijf beginnen met een startperiode
  2. Een eigen bedrijf beginnen zonder startperiode, met behoud van de WW-uitkering
  3. Een eigen bedrijf starten zonder behoud van WW

Een eigen bedrijf beginnen met startperiode

Binnen deze vorm ontvang je 26 weken lang een WW-uitkering. Deze uitkering is wel 29% minder dan dat je normaal zou krijgen, maar je mag dan onbeperkt aan je onderneming werken en een onbeperkt aantal uren aan je eigen onderneming besteden.

Een eigen bedrijf beginnen zonder startperiode

Als je een eigen bedrijf begint zonder startperiode dan wordt er een fictief loon berekend. Dit loon wordt berekend op basis van het vorige dienstverband. Vervolgens wordt op basis van dit fictieve loon berekend hoeveel geld je met je eigen bedrijf verdiend. Vervolgens wordt 70% hiervan verrekend met de WW-uitkering.

Zonder WW-uitkering voor jezelf beginnen

Uiteraard is het ook mogelijk om al je aanspraken op WW-uitkeringen stop te zetten en voor jezelf te gaan beginnen. Het enige wat je dan hoeft te doen is een formulier in te vullen en je kunt gaan ondernemen!