Ondernemerstips

Onderdernemerstips komen voor iedere, maar zeker voor startende ondernemers, van pas. De eigenschap van veel ondernemers is dat ze soms behoorlijk eigenwijs kunnen zijn, daarom kan het geven van ondernemerstips niet altijd een eenvoudige opgave zijn. De ondernemerstip die we je daarom geven is: wees niet altijd eigenwijs. Het is goed om je eigen koers te volgen, maar sta ook open voor de mening en visie van derden. Het is onmogelijk om alles zelf te weten en te kunnen. De visie van een derde kan daarom behoorlijk nuttig zijn.

Ondernemerstips: zorg voor voldoende liquide middelen

De belangrijkste ondernemerstip voor startende ondernemers is: zorg voor voldoende liquide middelen. Een ondernemer heeft voldoende werkkapitaal nodig. Natuurlijk kan je met een klein werkkapitaal je onderneming starten, maar vaak belemmert dit de mogelijkheden van je onderneming. Vaak is het zo dat als je weinig kapitaal hebt, je later zult gaan betalen. Vaak moet je hierdoor al een paar procent extra betalen en je komt er minder betrouwbaar door over. Het voordeel van over voldoende liquide middelen beschikken is dat je snel je rekeningen kunt voldoen en hierdoor sneller een gunfactor en extra korting krijgt. Dat levert makkelijk extra winst op.

Ondernemerstips: Houdt rekening met de fiscus

Veel startende ondernemers maken een begroting en baseren hier hun ondernemingsplan op. Houdt echter rekening met de fiscus. Veel ondernemers onderschatten welke hap de belastingdienst uit hun ondernemingsresultaat neemt. Zet voor jezelf daarom helder op een rijtje wat je af moet dragen en hoeveel je uiteindelijk over houdt. De volgende tip is daarom ook: durf je tarieven omhoog te schroeven. Je hoeft jezelf natuurlijk niet uit de markt te prijzen, maar er zijn genoeg ondernemers die voor zo’n laag tarief werken dat ze uiteindelijk veel te weinig overhouden. Vooral startende ondernemers hebben er moeite mee om een uurloon te vragen dan dat ze in loondienst zouden krijgen, maar dat heb je echt nodig om overeind te kunnen blijven!