Personeel op de payroll, is dat iets voor mij?

Scienceport   28 september 2015   Reacties uitgeschakeld voor Personeel op de payroll, is dat iets voor mij?

Personeel dat op de payroll staat, steeds meer organisaties kiezen daar voor. Maar is het ook voor uw organisatie geschikt? Wat is dat eigenlijk werken met de payroll en wat zijn de voor- en nadelen. Wanneer personeel op de payroll wordt geplaatst wordt het werkgeverschap eigenlijk opgesplitst in twee delen, het juridisch werkgeverschap en het feitelijk werkgeverschap. De feitelijk werkgever is de werkgever die het personeelslid op de payroll plaatst, de juridisch werkgever is de payroll werkgever die het personeelslid feitelijk in dienst neemt.

Payrolling nog vaag: zo zit het precies

Als werkgever die nu personeel in dienst heeft zal je het wel weten. Het in dienst hebben van personeel brengt een hoop lusten, maar ook een hoop lasten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van een salarisadministratie, het op tijd de juiste sociale premies afdragen, het opstellen van een arbeidscontract en het voeren van een eventuele ontslagprocedure.

Niet iedere organisatie heeft de capaciteit om dit allemaal bij te houden en te organiseren. Daarnaast maken al deze verplichtingen een organisatie onnodig complex. Werkgevers die hun organisatie flexibel willen houden kiezen daarom vaak voor een payroll-constructie.

Voor- en nadelen van de payroll

Het grote voordeel van de payroll is dat een werkgever zich niet met alle bijkomende verplichtingen van een arbeidsrelatie hoeft bezig te houden. Het aantal verplichtingen waar een werkgever nog aan moet voldoen wordt echt tot het minimum beperkt. Dit houdt een organisatie flexibel.

Aan de andere kant kan het echter wel zo zijn dat de band met de organisatie minder wordt. Dit speelt bij vast personeel meer, dan bij flexibel personeel. Daarnaast blijf je als werkgever wel zelf verantwoordelijk voor de afdracht van premies en loonbelastingen. Je hoeft dit niet zelf te doen, maar als de payroller bijvoorbeeld failliet gaat en blijkt dat het al een tijdje geen premies heeft afgedragen, dan moet jij als feitelijk werkgever hiervoor opdraaien.